Tres o quatre ciutats

A Ponta Delgada no es podia passejar. Caminaves, paraves, marmolaves els cotxes, deies: no es pot caminar! I els manaves a pastar fang en valencià però baixet, que els insults en qualsevol llengua es reconeixen. Al meu poble es pot caminar, encara que no és massa bonic. He anat a la farmàcia hui, he anat a per les flors, he passat per la llibreria, he creuat la plaça.

Han posat uns horts urbans que es veuen des de la carretera de Barcelona. Els vaig vore el segon dia d’estar ací des del bus. Tornava de passejar de València, la Bodegueta, L’Ermità, carrers bruts, amics antics. Es feia fosc i la llum quedava darrere del perfil del poble. Els horts urbans eren un panorama estrany. A Ponta Delgada no hi ha horts urbans, tampoc cap carretera que arribe a Barcelona: hi ha les voreres de Lisboa, el nom de la ciutat al port, els quatre pubs de la Marina, un cinema que funciona només els dilluns.

Als mesos d’estar allí ja m’havia acostumat  a deixar passar els cotxes, a marmolar en portugués i a saludar els hòmens i les dones del barri. Tudo bem tudo bom. Tás boa? Tudo bem tudo bom. A la plaça de l’Ajuntament de València han posat una pista de gel perquè no ho sabeu però açò és Holanda, un clima hivernal típic. La vaig vore i vaig pensar en el tudo bem tudo bom.

A Ponta Delgada encara no ha arribat el desajust, encara que no es puga passejar. Cada club de futbol té dos bars on dos gintònics valen tres euros i on la gent està al carrer ocupant-lo. Hi ha un pub homòfob a la Marina i una tasquinha d’un home que obri quan li rota. Hi ha un local, anant cap a l’aeroport, de moderns, on fan cine de sèrie Z (més enllà de la zeta) i venen cafè a les tres de la matinada. HI ha una travessa dos artistas amb un plat de formatge que te costa un ull de la cara i unes oficines que fan de pub, sala d’exposicions i cinema.

Tudo bem tudo bom: aquell “la història d’una vida són tres o quatre carrers” l’hauré de canviar per “tres o quatre ciutats”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s