Clientela, 2

Vol cascas de pinheiro, trossos de l’escorça del pi, per a què no li cresquen herbes al jardí. Vol quatre sacs, encara que després, en voldrà tres més i haurem d’inventar-se la manera de calcular preus perquè ja no tenim sacs sinó poals plens. Té el cabell curt, una gorra amb visereta de color marró, arets en les orelles, uns seixanta anys. Ve acompanyada per un home d’ací, d’uns quaranta. Parla en portuguès però de tant en tant, li ix l’anglès dels seus 35 anys a Estats Units. Prop de Detroit, em diu després, quan li feia el rebut i ella traïa els diners. Ha estat trenta-cinc anys treballant en la costura, de cambrera, i de perruquera i diu que ha guanyat molts diners, i que a Faial no hi ha res, i que hauria de marxar. Que se n’anà sense un duro, i ningú li va prendre el pèl, ni per dona ni per estrangera. Està molt malament a Espanya, veritat?, em diu, i ací què te paga? Però t’agrada el treball? És d’estes persones que han sabut buscar-se la vida soles i tenen, sota la veu, tota eixa història. Jo com fa sol, li responc encara amb alguna esperança en el treball i en l’estada a l’illa (i en la tornada feliç amb una faena a la butxaca).

L’acompanyant, després, em conta que va estar treballant com a jardiner i que abans dels tres anys, quan se suposa que l’havia de fer fixe, i augmentar-li el sou, li va dir, d’un dia per a un altre -com li havia dit abans, envasa eixes palmeres, agafa la carrinha, no menges en hores de treball- que no tornara. I abaixant la veu em diu que després el dugué als jutjats i que per això, i assenyala amb el dit la tenda, l’evita sempre.

Com és una illa, la gent es veu obligada a trobar-se als enemics cada dos o tres vegades per setmana o desfer-se dels enemics amb una saludable desmemoria.

 

 

Anuncis

2 respostes a “Clientela, 2

  1. No tinc clar si l’acompanyant que ve amb ella és l’acompanyant del final. Potser l’acomiadà i el tornà a ade¡metre?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s