Escòcia

People make Glasgow. Em van dir que no calia que anara a Glasgow, comparada amb Edimburg, Glasgow no té res per veure. Un cartell gegant amb el lema de la ciutat, rosa sobre blanc, vist des del Far. La gent fa la ciutat. Des de la balconada de The Lighthouse, els terrats i les façanes de l’art déco i les esglésies. Diuen que hi ha paisatges per a sentir i paisatges per a pensar: Edimburg, m’havien dit, és una ciutat per passejar, vesprades grisoses de diumenge pel carrer principal, entre vidres que mostren faldes de quadres, experiències amb el whisky, falconers que ensenyen els mussols quiets, domesticats, als turistes. Paisatges per a pensar: el turista pot pensar cap paisatge?

Stonehaven, quet davant de la mar d’on s’emmiralla, com una gavina davant de l’ona. El poble s’ha quedat suspès en el cel grisós, el mateix que pots trobar a Edimburg. S’hi admiren, elles, les ciutats belles, dins de fotografies que viatgen pel món? Stonehaven, qui el fa? Té més pes el paisatge que la història, com a les illes Açores?

Els turistes, fem cap ciutat? Els turistes només formem part dels no-llocs: les esperes. Als no-llocs només fas que esperar. S’assemblen als moments abans del diagnòstic d’una malaltia, no hi ets enlloc.

A Edimburg hi ha banderes de suport a Palestina davant de la Galeria Nacional d’Escòcia. A Glasgow es barregen: banderes de Palestina, i uns metres més enllà, a un altre carrer, un grup d’activistes escocesos amics d’Israel. Quan la ciutat no té monuments ni edificis, ni cap coherència estètica, diuen que és vibrant. Vibrant és viva.

Paisatges per viure i paisatges per veure. People make cities. Tant a Glasgow com a Edimburg, entropesses amb gent asseguda amb cartells que diuen que necessiten diners, que estan a l’atur o que tenen fam. Ciutats per morir, totes les ciutats s’assemblen.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s