La ficció del desenllaç

Em molesten els relats en què els herois acaben morts. Em molesta el final de Thelma i Louise, les heroïnes emancipades: xiuxiuegen, l’únic que pots esperar si t’alliberes, és un final tràgic. El que hauria de ser ràbia es transforma només en plor.

En el moment en què prem el fre i es llencen cap al precipici, plores. Si hi haguera alliberament, ploraries? Xiuxiuegen: vols un final cursi, un happy end que no et creme l’estómac.

Li preguntaren a Iciar Bollaín sobre les seues pel·lícules de tema «social», i en concret, sobre Te doy mis ojos. Tinc una responsabilitat, va dir, no m’interessa mostrar que la protagonista mor (la realitat ens ensenya això), vull fer veure que hi ha esperança. Un raig de llum. «At the end of my suffering there was a door», diu Glück.  La responsabilitat com a creador és un tema segrestat. El relat èpic de les dones també. No hay épica para la mujer si no muere, diu Lucía Lijtmaer. Nos la tendremos que inventar.

No volem ser valentes, volem ser lliures. Que les heroïnes acaben alguna maleïda vegada bé.

 

(Nota sobre la necessitat de la mort en els relats èpics.

Fa pocs dies circulava a la xarxa la història de Terry Fox. Va patir un osteosarcoma, li van tallar la cama, va continuar corrent. Amb l’objectiu de recaptar fons per a la investigació en càncer, començà una marató: la marató de l’esperança. Emoció i oblit. Tornes a plorar. Oblidem, potser, que aquell gest ens assenyalà directament les mancances d’una societat que continua finançant més la investigació militar que la sanitària. El que hauria de ser ràbia es transforma només en plor.)

Anuncis

2 respostes a “La ficció del desenllaç

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s